Wednesday, 26 December 2012

Musim ?



Musim ?? tu la entry aku pada hari ini, memandangkan kira berada dalam musim tengkujuh ni memang enak untuk meniduri diri sendiri dan bukan dengannya dengan orang lain. Sebenarnya musim ni seolah-olah satu perumpamaan terhadap kehidupan kita. (dah macam-2 pulak si pami ni).

Secara sedar atau tidak sedar mahupun separa sedar, kehidupan kita ni terjalin hebat dengan situasi semasa. Tak percaya ? cuba kita imbau dulu-dulu masa kecik-kecik, kartun Beyblade menjadi trend budak-2 sekolah,, mencanak aku dulu cari beyblade kat kedai pak cik sulaiman, takut-2 habis. Tak dapat real beyblade pemadam pun boleh buat lawan asal boleh pusing. HAHA!!



#musim dalam kehidupan.


1# musim tidak konsisten.

Musim tak konsisten  maknanya dia buat sekadar ikut trend, takde istiqomah langsung la kiranya. Buat pun sekejap sekejap. contoh musim tak konsisten macam:


  • Musim final exam


Musim ni betul-2 pure punya konsisten study, kalau study week tu 2 minggu,, 5 hari sebelum exam baru kemain konsisten study siang malam..
  • Musim blackberry dan apple

deyh macha, time aku kecik-2 dulu blackberry dan apple masih lagi buah-buahan
  • Musim boikot

boikot produk israel !! aku bagi top seminggu tak jejak kat mcD tu..haha
  • Musim insaf

musim insaf ni time bulan puasa je..tapi ada juga yang konsisten serta istiqomah tak puasa dalam bulan ramadan .


2# musim yang konsisten

Musim yang konsisten ni banyak sebenarnya, tapi aku nak cerita sikit je ni..haha..

  • Musim Haji

Musim haji ni memang dah fix dah, tak boleh nak tukar-2 tarikh,, delay 2-3 minggu ke..memang dah tetap 8 sampai 12 zulhijjah dalam kalender islam..tak boleh korang nak anjak ke bulan Muharam ke, bulan Safar ke..

Yang lain-2 korang pikir la musim apa lagi..musim puasa,musim raya..musim buah-buahan ke..

2 comments:

Konspirasi Juruterer said...

Aku sekarang musim final dan musim buah buahan.

Mont Fahmy said...

kemain study la kau y e? hahaha~

Post a Comment