Saturday, 24 November 2012

Hati ouh Hati (Season I)



Ni kalau aku tulis Season I jangan nak berharap pula Season II akan menyusul. Saje je teman nak mengaburi mata masyarakat majmuk kat Malaysia ni.

Dulu aku kecik-2, aku pikir hati ni berbentuk love cam kat atas ni.. Rupa-rupanya ....

CENGGINI HATI RUPANYA

Aku syak ni hati lembu... haha..#lawakhambar

sudah sudah..berbalik pula pasal hati.
#Hati (Bahagian 1)

aku sebut je hati korang pikir apa? first benda aku pikir ialah peribahasa.. " Ikutkan hati mati ikutkan rasa binasa " dan peribahasa ni dikuatkan lagi dengan ungkapan Ustaz aku dulu..mula-2 dia quote peribahasa ni then dia cakap " tu sebab Allah sematkan iman dalam hati kita,supaya kita dapat mengawalnya ". Dulu aku dengar bodoh2 je..haha..aku ingat pun sebab ayat ustaz aku ni best.  Baru kin aku sedar berapa dalamnya ungkapan dia.. Dalam mana ? haha..dalam la gak oii


#Hati (Bahagian 2)

benda kedua aku pikir pasal hati ialah cinta..ahaha~ #mood: vanila coklet.. apa jimbet sebenarnya cinta ni ?

1. Cinta takde kena mengena dengan megi cintan.

2. Cintan selalu dikaitkan dengan cintun. Adakah mereka adik beradik kandung seibu sebapa seatuk senenek seuncle seaunty seketurunan sesusurjalur? Hasil kajian menunjukkan takde langsung pun orang kata cintun tu sejenis megi. Kerana megi cintun pun memang tak wujud dalam pasaran.

3. Cinta bukan hanya dirasai oleh orang cina. Cinabeng pula adalah antara kata-kata makian yang digunakan, tentunya bukan untuk orang yang dicintai.

4. Takde siapa yang dapat buktikan cinta itu buta sebab sampai sekarang pun masih takde sorang pun manusia, saintis mahupun doktor yang mampu buktikan cinta tu mempunyai mata.

5. Cina buta merupakan salah satu tindakan yang dilakukan kesan akibat terlalu cinta.

6. Orang dahulu kala mengeja perkataan cinta sebagai chenta. Ia tiada sebarang kaitan dengan planta, plasenta dan plasma tv.

7. Orang yang bercinta biasanya mempunyai hati yang berbunga-bunga. Akan tetapi, dalam dunia ni memang kita tak pernah jumpa lagi bunga-bungaan yang tumbuh dari hati yang diletakkan di dalam pasu lalu diberikan kepada kekasihnye #romantiknye

8. Orang yang bercinta biasanya mandi tak basah. Itupun sebab dia tak mandi

9. Orang yang bercinta biasanya tidur tak lena. Itupun sebab nyamuk hurung kaki dia. Sape suruh tak pasang ubat nyamuk dan pakai kelambu.

10. Orang yang bercinta biasanya makan tak kenyang. Biasalah, makan ikut sunnah. Kalau kenyang sangat kang mengantuk pulak.

11. Orang yang bercinta biasanya hidup dalam dunianya sendiri. Kompem dah la sebab mustahil pulak diorang nak hidup dalam akhiratnya sendiri. Dorang kan belum mati.

12. Orang yang bercinta suka dengar lagu-lagu jiwang. tak pernah pulak dengar orang bercinta yang suka ulang-ulang play lagu negaraku.

13. Orang yang bercinta ni sensitive. Orang dah suruh pakai sensodyne tak nak. Colgate relieve pun ada kedekut nak beli.

14. Cinta, rindu, sayang, kasih, adalah beberapa perkataan yang mempunyai kaitan dan persamaan. Ya, kaitannya itu semua adalah perkataan dalam bahasa Melayu.

15. Aku cinta padamu adalah lagu yang menaikkan Siti Nurhaliza dalam industri seni tanah air. Sedangkan aku benci padamu adalah ayat yang menjatuhkan semangat seseorang manusia yang cuba nak mengorat manusia yang lain.

16. Cinta bukanlah suatu jenis makanan yang boleh dimakan begitu sahaja.

17. Cinta itu subjektif. Paper II 60 markah. Biasanya paper I objektif 40 soalan. Paper II cantum markah dengan paper I dapatla markah penuh.

18. Bencinta adalah perasaan seperti biskut. Kejap benci kejap cinta. Tak istiqomah langsung.

19. Antara cinta dan cita-cita, ditengah-tengahnya ada cerita. Drama ke katun ke ikut korang lah.


20. Perempuan itu hatinya di mulut manakala lelaki pula mulutnya di hati. Pondan pula mulutnya di mulut dan hatinya stay tempat sama tapi akal entah kemana

21. Memendam rasa cinta akan menyeksakan jiwa. Memendam rasa nak berak akan menyeksakan dan memulas-mulaskan perut. Usah le tahan-tahan berak. Tak elok untuk sistem pernafasan.

22. Cinta sejati adalah mengharapkan kebahagiaan untuk orang yang dicintai. Walaupun orang yang dicintai tu cakap dia bahagia cintakan orang lain, hati kita boleh redha dan kata, “aku pun turut bahagia sebab ngko bahagia”, bukannya cakap “aku akan buatkan ngko masuk hospital bahagia sebab ko tak bagi aku bahagiakan ko

23. Cara untuk mendapatkan cinta adalah dengan memberikan cinta terlebih dahulu. Tak payah le hulur rasuah.

24. Jangan mengharap sangat cinta itu berbalas ibarat memberi kueh kepada jiran sebelah mengharapkan talam dipulangkan.. takde rezeki

25.Mungkin hari ni seseorang makan nasik. Dan mungkin saja keesokan harinya setelah jemu makan nasik akan berubah perasaannya mencintai chicken chop.. #metafora kuasa 33

26. Bercinta memang susah. Untuk dicintai juga memang susah. Tapi untuk dicintai oleh orang yang kita cintai itu lagi la susah. Habeh ape yang senangnye?

27. Cinta monyet susah untuk didetect. Ada sesiapa dari bidang zoology yang pernah buat kajian tentang bagaimana monyet bercinta?

28. Ada apa dengan cinta? Macam-macam adaaaaa…


lu senyum siket~

Thursday, 15 November 2012

The Greatest Pain In Life

The greatest pain in life is not to die, but to be ignored.
  • To lose the person you love so much to another who doesn't care at all.
  • To have someone you care so about so much throw a party...and not tell you about it.
  • When your favorite person on earth neglects to invite you to his graduation.
  • To have people think that you don't care.

The greatest pain in life, is not to die, but to be forgotten. 
  • To be left in the dust after another's great achievement.
  • To never get a call from a friend, just saying "hi".
  • When you show someone your innermost thoughts and they laugh in your face.
  • For friends to always be too busy to console you when you need someone to lift your spirits.
  • When it seems like the only person who cares about you, is you.

Life is full of pain, but does it ever get better? 
  • Will people ever care about each other, and make time for those who are in need?
  • Each of us has a part to play in this great show we call life.
  • Each of us has a duty to mankind to tell our friends we love them.
  • If you do not care about your friends you will not be pusinshed.

You will simply be ignored...forgotten...as you have done to others.
mentor mentee 2010

gracias :D

Our today

It seems like unstoppable juggernaut that killing everyone life without mercy.
This is full describing the future and olso what we gonna do in future ?

BINGO !!
Hypothesis : yeah! our today have been tortured by the future ...

Experiment :

1. A guys struggling hard do almost everything job in the world for money to get married. 
2. Students too depressed about the final exam
3. A mom too worried about the baby in her tummy 
4. The PM does everything to maintain their power and win each elections every 4 years.
5. A dad worry about his child's future.


But..sometimes all the worries and all the depression make us more reliable more adventure and maybe more ready. 

I give an example, a guys gonna be marry in 2 years, what he gonna do ? just sit in kedai mamak having fun and laughing to someone ? no ! he should go out there find extra money by doing all possible work to get well preparation about his wedding ..

Yeah.. it's a life ..our life have been tortured by future in good ways.. It make us more mature and ready to face the real life out there .

Hypothesis is accepted ..!

wake up and get a life!!



Friday, 9 November 2012

that called life




Waktu kanak-kanak dulu, kita sentiasa tertanya2 bila nak jadi besar ni..nak jadi dokter,cikgu, ahli bomba,polis (pengaruh gerak khas) bila nak besar ni ..tak sabar nak kawin ( ni aku tambah sendiri) ha ha ha!!  tapi sekarang bila dah besar, kadang kala kita tak jadi apa yang diharapkan. 

Mungkin dulu nak jadi polis, tapi kini dah jadi bomba. ha ha ha! kira ok la tu.. Ada yang nak jadi askar, tup2 jadi mak andam, HAMEKAWW jauh da tu. 


Tiba-tiba kita teringat cita2 kita dahulu kita tak kecapi pada hari ni dan kita sedar pensel patah, pemadam hilang dan kerja rumah x siap, kene rotan dengan cikgu, terkencit dalam seluar ( bukan aku ) adalah jauh lebih baik daripada hati yang patah dan pengalaman yang mengguris hati. 


That's call life..one moment we dream such a rainbow and colorful life in future..but someday we realize life is not all happy ending.. died in garden full of flowers.. married to someone u crush on.. and someday we have to realize our life was fated by the hand of Allah The Almighty. He know every single thing in the world and know what the best for ourself.

Thursday, 1 November 2012

Who's Your Favourite?


the baby can't lie :D



haiyaa!

Recently, i worked in ***** and i could see the hierarchy there, who was on the top and who was at the bottom, you know what i mean right ? i divert into two level, level 1 who at the bottom and level 2 who was at the top league..

LEVEL 1

Aku classify level 1 ni as the majority people who work in lower position in certain company or what so ever.

what do you think ? guess who will fill the lower or maybe lowest position based on the scenario in Malaysia exclude bangla, nepal and etc etc etc ? haha! you know the answer olredi .. Melayu beb melayu..

guess again why they worked at the position ? no education for sure .. aku bukan nak menghina sesiapa .. this is reality. aku teringat satu rangkap lagu,
"dunia untuk orang bijak, pandai-2 hidup kalau tak nak kena pijak"

the question here is why they no education ? they are so young range between 19-23 y/o..its okay they took as the part-time job  in the sem break.. tapi yang aku nak highlight kat sini mereka yang give up dah tak nak belajar dan mengambil keputusan untuk bekerja sepenuh masa. hey ! sampai bila nak jadi kuli ? at the end of the day you still there as coolie. I know the power of Allah The Almighty can give u wealth in one sec. but Allah have said in al-Quran

r-Ra’ad (ayat 11): 
“Sesungguhnya Allah tidak akan merubah nasib suatu kaum melainkan kaum itu sendiri yang merubah nasibnya.

no efforts ? so ? we will always  at the level 1, no changes at all and still the same.

And at the top of league ? guess who again?




What yours ?


p/s: There's a lot of thing that we not satisfied with. Silap sikit ? "hey damn you ! work properly huh?" biasalah Malaysian, always pointing blame to others. hey ! mana ada orang perfect dalam dunia bai.




Wednesday, 31 October 2012

Mat Rempit

Nak tau apa yang special nya Malaysia, yang negara lain tiada?? . . .tu dia "Mat Rempit" special dari Malaysia ye. Di negara lain takdenya, tu sebab la mat-2 saleh memang kagum la dengan anak muda Malaysia ni. Aku pun tak taw sejak bila lah penubuhan rempit-2 ni, aku pernah tanya mak awan, beliau pun bingung bertambah lupa bila kelahiran rempit ni






Dahulunya mereka dikenali sebagai mat rempit tetapi masa telah mengupgrade mereka kepada samseng jalanan. Gejala mat-2 seperti ini bukan la perkara baru di Malaysia tetapi menjadi budaya dan telah menjadi turun temurun kepada generasi baru. Nampaknya, rempit ni cam sukan rakyat pulak ..hmm macam tu la . . 



Dek kerana mat rempit ni telah menjadi sukan
rakyat , ,so tiada la kesudahan aktiviti ni . .

konklusinya, semua pihak perlu berganding bahu
bersama-sama menghapuskan gejala yang
tidak bermanfaat ini dan jangan la
seperti enau dalam belukar melepaskan
pucuk masing-2 kerana ramaja kita adalah pemimpin
negara dek kerana pemuda harapan bangsa
kemudi harapan negara . .majulah sukan untuk negara. <<
 ayat pelajar SPM